Kefir yapabilmek için en sağlıklı yöntem kuru kefir mayası kullanmaktır.
Kefir canlı bir organizmadır.Süt içinde olmadığı zaman kısa zaman içinde bozulur.Yaş kefir mayası taşınırken özel koşullar içinde olmazsa bozulur yada içindeki çoğu yararlı mikroorganizma ölür ve özelliğini yitirir.Kuru kefir mayasında bu problemler yoktur.Taşıma sırasındaki olumsuz şartlardan etkilenmez ve uzun süre kullanılmaya hazır şekilde ev şartlarında muhafaza edilebilir.Tamamen steril ve özel şartlarda üretildiğinden kesinlikle zararlı mikroorganizma barındırmaz.
- 1 veya 2 çorba kaşığı Kefir tanesi . kuru Kefir piyasada büyük marketlerde veya internette satılmaktadır.
- 3-4 tane cam kapaklı kavanoz .
- Naylon veya paslanmaz çelik süzgeç strainer ve kaşık.
- Kefir koymak için geniş ağızlı bir kap
- 2 kutu taze süt [Her çeşit süt olabilir, tercih edileni taze olması ve ekolojik olarak üretilmesi
Kefir tanelerini temiz cam kavanoza koyun.Kavanozun üstüne işaret koymanız ileridekefir taneleri çoğalınca fazla miktarı belirlemenizaçısından iyi olacaktır.Koyduğunuz işareti geçen kefirtanelerini başka üretimler için yada başka insanlara vermek için ayırabilirsiniz..] |
Oda sıcaklığında taze süt ekleyin ve 24 saat bekleyin, veya süt koyulaşıncaya kadar yada beğendiğiniz kıvama gelinceye kadar bekleyin.[Kavonozu spot ışık altından ve direk gün ışığından uzak tutun mesela karanlık bir dolaba koyabilirsiniz.. Kavanozu 3/4 ünden daha fazla doldurmayın. ] |
Kavanozu süzgeçe dökün ve kefir tanelerini süzün kavanozu temizleyerek bundan sonra tekrar kullanabilirsiniz. |
Kefiriniz içmeye hazır isterseniz buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.Kapalı hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında 1 gün kadar da dayanabilir. |