Soru 1: Sirke ne kadar sürede mayalanır?
Cevap: Sirke, meyvelerin içerdikleri fruktoz oranına göre daha hızlı ve daha kolay mayalanıyor. Örneğin kurduğum sirkeler içinde en hızlı mayalananlar üzüm ve hurma sirkeleri .
Elma,Kayısı,şeftali,Kiraz zor mayalanan sirkelerdir, 6-8 hafta içinde kolay mayalananlar ,8-14 hafta içinde zor mayalananlar ı süzüp şişeleyebilirsiniz.
Soru 2: Sirkenin mayalandığını nerden anlarız?
Cevap: Sirkenin mayalandığının en güzel belirtisi sirke sineklerinin oluşması.. En son kurduğum elma sirkesinde bunu yaşadım. Sirke kokusu gelmesine rağmen sirke sinekleri hala oluşmadığı için sirkemi süzmedim. 3 ayın sonunda beklenen oldu ve sinekler uçuşmaya başladı. Bunun dışında sirke meyveleri kavanozun dibine çöker, suyun üst kısmında beyaz bir tabaka oluşur. Sirkenin tadına bakatığınızda hafif ekşimsi bir tat almanız gerekir.
Soru 3: Sirkemin üstü küf tuttu! Ne yapmalıyım?
Cevap: Sirke meyvelerinizin suyun üstünde kalan kısmı küflenebilir, çürüyebilir. Bu nedenle arasıra sirke kavanozunu temiz elle veya tahta kaşıkla üstünde bastırın. Kavanozu sağa sola devirip meyvelerin ıslanmasını sağlayın. Sirkeyi kurduğunuzda sık sık kontrol edin ki meyveler su üstünde kalmasın.
Soru 4: Sirkem küf tuttu, kurtlandı. Bozulmuş mudur? Dökeyim mi?
Cevap: Öncelikle sirke bozulmaz. Bu konuda içiniz rahat olsun. Olsa olsa alkole dönüşür, onu da bir sonraki soruda cevaplayalım. Sirkenin küf tutmaması için yukarıda anlatılanlara dikkat edin. Kurtlanması da sineklenme sürecinin ilk aşamasıdır. O kurtçuklar bir müddet sonra sineğe dönüşüyor ki bu da gayet normal ve istenen bir durumdur. Her şey yolunda demektir. Kurduğunuz sirkenin tadı hoşunuza gitmez, yeterince keskin olmadığını, hatta bazen sirkeleşmediğini hissederseniz bu sirkeyi temizlikte veya saç bakımında kullanabilirsiniz.
Soru 5: Sirkemin alkole dönüştüğünü nasıl anlarım?
Cevap: Bir defa hurma, bir defa da elma sirkem alkole dönüştü. Kokusu inanılmaz derecede farklıydı. Yani bildiğiniz alkol kokuyor ve kokladığınız anda başınız dönüyor. Fark etmemeniz imkansız gibi.
Soru 6: Sirke neden alkole dönüşür?
Cevap: Sirkeyi ilk kurduğunuzda kapağını sıkıça kapatmayın. Bu alkole dönüşmesine sebep oluyor. Önce biraz hava alması gerekiyor. Ben sirke kavanozlarımın üstünü tülbent ile kapatıyorum. Süzdükten sonra kapakla sıkıca kapatıyorum. Birinci sebep bu olabilir. İkinci bir sebep de sirke meyvesini çok, suyunu az koyduğunuz zaman oluyor. Yaptığım hurma sirkesinde bunu yaşadım. Meyve şekeri fazla olduğundan mıdır anlayamadım ama sirkem kurulduktan 20 gün sonra alkole dönüştü..
Soru 7: Alkole dönüşen sirkeyi ne yapabiliriz?
Cevap: Meyveyi Fazla koyduğunuz için alkole dönüşme ihtimali yüksektir, meyve oaranı 1/3 olmalıdır daha fazlası değil, sirke mayalanması için alkol oranı %9-13 arasında olmalıdır ,eğer daha yoğun alkol oluştuysa hemen 1/3 ü kadar sulandırın ve bir bardak sirke ile 1 çorba kaşığı tuz ilave edin.tekrar ağzına tülbent kapatıp bekleyin .15-30 gün arasında alkol sirkeye dönüşecektir. (Bkz Alkolden sirke üzretimi)
Soru 8: Sirkeye bal veya sirke anası koymasak olur mu?
Cevap: Evet olur. Özellikle üzüm, armut ve hurma sirkesi kendiliğinden mayalanabiliyor. Ancak elma sirkesi için mutlaka sirke anası veya bal kullanmanızı öneririm. Hem de bol bol koyabilirsiniz.sonuçta balda sirkeye dönüşecektir.
Soru 9: Sirkeyi mayalamak için nohut veya arpa, bulgur kullanabilir miyiz?
Cevap: Evet. Özellikle elma sirkesi, sirkeyi ilk kez kurarken içine meyvelerle birlikte kavanoza 1 avuç nohut atmanızı öneririm.
Soru 10: Sirke kurarken suyun sıcaklığı önemli mi?
Cevap: Evet çok önemli. Kesinlikle soğuk su olmamalı. Özellikle kaynatılmış ve oda sıcaklığına getirilmiş su kullanmanızı tavsiye ederim.
Soru : hangi sıcaklıkta mayalanma daha iyi oluyor?
Cevap: Sirke mayaları 25-32 derecede en iyi çalışma ortamını buluyorlar.
Dikkat :
- Elma sirkesi kuruyorsanız sabırlı olun. Sirke sineklerinin görünmesi 3 ayı alabilir.
- Sirkenizi dolunayda kurmayın.
- Sirke kuracağınız meyveyi yıkamayın (Tabii ilaçsız ve doğal olanları). Eğer pazardan alıyorsanız meyveleri yıkadııktan sonra 1 gün oda sıcaklığında bekletin ki üzerinde faydalı bakteriler tekrar oluşsun. Sonra sirkeyi kurabilirsiniz.
- Özellikle elma sirkesinin kıvamı ve rengi bulanık olacaktır. Normaldir.
- Posaları atıldıktan sonra sirkeniz ağzı sıkıca kapalı olarak yıllarca bekleyebilir. Bozulmaz, aksine daha şifalı ve keskin olur.
- Sirkeyi süzüp ağzını kapattıktan sonra sirke anası oluşuyorsa o nefis bir sirke oldu demektir. Sirke anasını bir ay sonra alıp kuracağınız diğer sirkelerde maya olarak kullanabilirsiniz.