Sirke Yapımı

Bu bölümde sirkenin genel yapımı ve çeşitli meyve sirkelerinin
faydaları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Elma sirkesini Unutturdular,ders notlarımdan ve teknolojiden
yararlanıp derlemeye çalıştım ,inşaallah okuyanlara şifa olur.
Peygamber Efendimiz (sas) birkaç hadîs-i şeriflerinde sirke hakkında
(üzüm veya elma ayrımı yapmadan) oldukça iltifatkâr ifadelerde
bulunarak, sirkeye dikkatleri çekmiş ve; “Sirke ne güzel katıktır.
Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki
peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez.”
buyurmuşlardır. Nitekim daha sonra gelişen İslâm tıbbına dev eserler
veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere, birçok ilim adamı sirkenin
özelliklerinden bahsederler.

Modern tıbbın ve eczacılığın abartılı baskısı sebebiyle uzun süre
elma sirkesi ile yapılan tedavi unutulmaya yüz tutmuştu. Şifa
kaynağı olarak tekrar keşfedilmesini öncelikle Amerikalı tabip Dr.
De Forest Clinton Jorvis’e (1881-1945) borçluyuz. Bu işe gönül
vermiş olan Amerikalı doktor, hastalarının yaptığı sirke mayalama
işlemlerini notlarına kaydetmiştir. Eseri ancak ölümünden sonra
yayınlanmış ve yüksek miktarda satılmıştır.

Günümüzde elma sirkesi, şifa kaynağı olarak gerçek bir rönesans
devri geçirmektedir. İster dahilî, isterse haricî kullanımda,
vücudumuzun her bir parçası, sirkenin içindeki değerli maddelerden,
hayatımız için önem arz eden çok sayıda mineral ve vitaminlerden
yararlanmaktadır.

Akut ve kronik sağlık problemlerin elma sirkesiyle tedavisinde püf
noktası sayılabilecek hususlar üzerinde durmak gerekir. Cilt
rahatsızlıkları, yaralanma ve güneş yanığında olduğu kadar baş
ağrısı, mide rahatsızlığı ve kadın hastalıklarında kişiye hem
güç-kuvvet verir, hem de kişiyi dinlendirebilir. Mucizevî tesirini
soğuk algınlığı ve ateşli durumlarda da gösterir.

Günümüzde yürütülen araştırmalar sonunda elma sirkesinde;
vitaminler, mineraller ve tabiî asitler başta olmak üzere birtakım
değerli maddelerin bulunduğu keşfedilmiştir.

Böylelikle eski devirlere ait, elmadan elde edilen sirkenin sadece
yemeklerin hazırlanması ve konserve yapımında kullanılmadığına dair
bilgiler teyit edilmiş oluyor. Eski Mısır’da kadınlar, elma
sirkesini güzellik bakımında kullanırlardı. Asurluların kulak
ağrılarını, sirkeli bandajlarla tedavi ettikleri rivayet
edilmektedir. Antik devirde tıbbî ilâç olarak kullanılmış ve hararet
kesici içecek olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ’da Hildegard von
Bingen (1098-1179) elma sirkesinin şifalı tesirine dayanan ve bugün
tekrar keşfedilen birçok reçete ve tedavi metotları hazırlamıştı
Birçok hububat, meyve ve bitkilerden sirke yapılır ama, elma sirkesi
en kıymetlisidir. İştah açıcı olarak, salata ve turşulara katılan
sirke, bakın nerelerde kullanılıyor:

– Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile
yıkanır.
– Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
– Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt
lekelerine faydalıdır.
– Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo
verilebilir.
– Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.
– Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.
– Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
– Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek
konulur.
– Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
– Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke
katılır.

NEDEN ELMA SİRKESİ ?

ELMA (Malus domestica)

Bitki özellikleri: Dünyamızda 5000’den fazla türü olan elma hakkında
herhangi bir tanımlamaya hiç gerek yok. Damak tadınıza en uygun elma
türünü seçebilirsiniz.

Bileşim: Su oranı %85, seker %12, Pektin, organik asitler, soda,
fosfor, tanen, vitamin A, B1, B2, C, E, PP.
Kullanım alanları ve biçimleri: Elma, içerdiği organik asitler, soda
ve fosforun yardımı ile, beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu
etkiler. Kullanım biçimleri, taze meyve ve meyve suyu olarak
sıralanabilir. Çiğ elma kabuğu yenerek bedendeki ürik asit
azaltılabilir. Pişmiş elma ile yapılan kompresler yumuşatıcı ve
rahatlatıcıdır. Taze elma suyu ile yıkanan kırışık ve pörsük deri
canlılık ve tazelik kazanır. Yatmadan önce yenen bir elma, rahat
uyumaya yardımcı olur. Kabızlığa karşı pişmiş elmanın etkili olduğu
bilinir. Gut, böbrek, mesane hastalıklarına ve hemoroite karşı
uygulanacak bir elma küründen yararlı sonuçlar alınabilir. Deri
döküntülerine, gut ve romatizma rahatsızlıklarına karşı, taze elma
suyu başarıyla kullanılabilir. Elma suyu, özellikle soğuk
algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı
hastalıklara karşı başarılıdır. Ama çok soğuk içilmemelidir. Elma
suyu ayrıca, romatizmal böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, damar
sertliği ve egzamaya karşı da kullanılabilir. Elma genelde,
yatıştırıcı ve ateş düşürücüdür. Elma suyu, sindirim sistemini
uyarır ve mide mukozasını güçlendirir. Sindirim yetersizliğine
karşı, rendelenmiş bir elma yemeklerden önce yenilmelidir. Ama
rendelendikten sonra, rengi koyulaşana kadar bekletilmelidir. Ham
elma rendesi ishale karşı kullanılabilir. Kısaca, sağlıklı yaşamaya
önem veren kişinin yakınında her zaman elma bulundurması gerekir.

Elma sirkesi, doğal bir yasam iksiridir!

Bileşim: Kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor,
silisyum, A vitamini, Beta-carotin, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C
vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma
maddeleri.
Yaşlılığımızda da sağlıklı olabilmek için hareketli bir yaşam ve
sağlıklı bir beslenme biçimi oluşturmaya özen göstermeliyiz.. İşte
burada elma sirkesi seçiminin değeri ile karşılaşıyoruz. İçerdiği
çok değerli ve çeşitli maddeler nedeniyle, en sağlıklı sıvılardan
biridir o. Elma sirkesi, bedenimizi içten ve dıştan tedavi
edebileceğimiz olağanüstü bir doğal ilaçtır. Burada size, bedeninizi
genel anlamda güçlendirmek, çeşitli hastalık belirtilerini
hafifletmek ve gerekli cilt bakımını yapmak için elma sirkesini
nasıl kullanabileceğinizi anlatmak istiyorum.
Kullanım biçimleri: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi,
çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur:
*1 bardak su
*1 tatlı kasığı dolusu elma sirkesi
*1 tatlı kasığı dolusu çiçek balı
Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla
içilir. Sürekli kullanım sayesinde, öncelikle bedenin bağışıklık
sistemi güçlenecek ve sizi pek çok hastalıktan koruyabilecektir. Bu
enerji kokteyli ayrıca size canlılık ve güç kazandıracak ve ileri
yaşlara kadar sağlıklı ve mutlu kalmanıza önemli katkılar
sağlayacaktır. Ama burada çiçek balını da yakından tanımamız
gerekiyor:
Çiçek balının bileşimi: Seker: %32 üzüm şekeri (glikoz), %39 meyve
şekeri, %7 malt şekeri. 100g balda mineraller: Sodyum 7 mg, potasyum
45 mg, kalsiyum 5 mg, fosfor 20 mg, magnezyum 3 mg, demir 1mg. 100g
balda vitaminler: B1 0,03 mg, B2 0,05 mg, Niacin 0,1 mg, C 1mg.
Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal
kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık

Kansızlara müjde !

Terkibindeki hususî meyve şekeri ile doğrudan doğruya karaciğer
hücrelerini korur. İçindeki meyve asitleri, bir yandan +2 değerli
demiri ve C vitaminini bozulmaktan korurken, diğer yandan
karaciğerdeki kimyevî faaliyetlerde yapıtaşı rolü oynar. İki değerli
demir iyonları alyuvarların yapısı için gerekli olan kanın temel
elemanlarındandır. Kansızlık hastalarına ilâç şeklinde verilen
demiri +2 değerinde tutmak çok zor olduğundan ayrıca C vitamini de
verilir, bağırsaklardaki +3 değerlikli demir bağırsaklara zarar
vermekten öteye geçmez. Elma, terkibinde taşıdığı bikarbonat
iyonları sayesinde sindirimi kolaylaştıran tek meyvedir. Elmada suda
eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini
bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir. Elmanın kökleri
vasıtası ile topraktan aldığı Fe iyonunu indirgeyerek +2 değerli Fe
haline getirmesi başlı başına bir mucizedir. Zira; böyle bir
faaliyetin elmaya, uzaktan-yakından bir faydası yoktur. Üstelik +3
değerli demiri, +2 değerli demir haline indirgemek fevkalâde zor bir
kimyevî işlemdir ve bir elmada bulunan iki değerli demir, milimi
milimine bir insanın günlük demir ihtiyacı kadardır.

Mucizevî bir içecek: elma sirkesi

Sık sık üşütür müsünüz? Veya kendinizi yorgun ve bitkin hisseder
misiniz?

Bir de elma sirkesi tedavisini deneyiniz!

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Peygamber Efendimiz (sas) birkaç
hadîs-i şeriflerinde sirke hakkında (üzüm veya elma ayrımı yapmadan)
oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye dikkatleri çekmiş
ve; “Sirke ne güzel katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü
sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan
ev fakirleşmez.” buyurmuşlardır. Nitekim daha sonra gelişen İslâm
tıbbına dev eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere, birçok ilim
adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.

Böylelikle eski devirlere ait, elmadan elde edilen sirkenin sadece
yemeklerin hazırlanması ve konserve yapımında kullanılmadığına dair
bilgiler teyit edilmiş oluyor. Eski Mısır’da kadınlar, elma
sirkesini güzellik bakımında kullanırlardı. Asurluların kulak
ağrılarını, sirkeli bandajlarla tedavi ettikleri rivayet
edilmektedir. Antik devirde tıbbî ilâç olarak kullanılmış ve hararet
kesici içecek olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ’da Hildegard von
Bingen (1098-1179) elma sirkesinin şifalı tesirine dayanan ve bugün
tekrar keşfedilen birçok reçete ve tedavi metotları hazırlamıştı.

Elma sirkesi nasıl yapılıyor?

Gözümüzle görmediğimiz sirke bakterileri, Allah’ın kendilerine
verdiği mükemmel fermantasyon mekânizması ve enzimleriyle, tatlı
olan her meyveyi sirkeye dönüştürme hususiyetine sahip kimya
fabrikalarıdır. Her tatlı meyve, sirkeye dönüşebileceği halde en çok
kullanılanlar üzüm ve elmadır. Elma, ne zaman mayalanırsa, o zaman
sirke meydana gelir. Mayalanma esnasında şekerli sıvı oksijensiz
durumda alkole dönüşür. Eğer sıvının üstü örtülüp kapatılmaz, açık
hava ile teması sağlanırsa elma sirkesi oluşur. Sıvı az miktarda
alkol kalırsa da havalandırma yapılarak bu süreç hızlandırılabilir.
Sirkenin mayalanması kendi haline bırakılırsa haftalar, hattâ aylar
sürebilir. Bu işlemi hızlandırmak için profesyonel sirke üreticileri
sıvı haldeki meyveye, özel sirke bakteri kültürü enjekte ederler.

Satın alırken dikkat etmeli

Hakiki elma sirkesi bütün haldeki meyvelerden üretilmektedir. Buna
meyvenin leziz etli kısmı ile pek çok kıymetli maddeleri ihtiva eden
kabuğu ve çekirdek yuvası da dahildir. Dibinde posası olan ve
bulanık gözüken bir şişe sirke ilk anda itici olabilir, ancak esas
faydalı olan maddeler tabiî haldeki bu bulanık sirkede
kalabilmektedir. Sirke istenirse filtreleme ve buharlaştırma
suretiyle berraklaşır. Ne var ki bu işlemlerde birçok vitamin,
mineral ve iz elementler yok olmaktadır; yüksek ısıda çok sayıda
biyolojik maddeler kaybolmaktadır. Bu sebeple sürekli tabiî halde
bulanık olan elma sirkesini tercih ediniz. Hafifçe çalkaladıktan
sonra üzerinde köpük meydana geliyor veya dibinde koyu posası varsa,
bu sirkenin kaliteli olduğuna işarettir.

Elmaların kaynağı

Sirkenin kalitesi bunun için kullanılan elmaların kalitesine
bağlıdır. Meyve ne kadar çok kimyevî maddelere maruz kalırsa, bu
meyveden üretilmiş sirkede o kadar çok zararlı madde görülür.
Şişedeki etiket elmanın kaynağı üzerine bilgi verebilir. Ziraî ilâç,
sunî gübre, hormon vs kullanmadan üretilen elmalardan yapılan sirke
en kaliteli sirkedir. Tamamen eski usul ziraatle üretilmiş temiz
elmalardan yapılan sirkede daha az çevre zehiri görülecektir.

İhtiva ettiği birçok maddeler elma sirkesini sağlıklı kılıyor

Elma sirkesinin ihtiva ettiği çok sayıda maddelerden, meselâ, sirke
asidi veya pektinin vücudumuzdaki tesirleri tam olarak
bilinmektedir.

Asitler genelde, yakan ve dağlayan sıvılar olarak bilinir. Temizlik
ilâcı ve lâboratuar asiti için doğru olan bu bilgiler, elma
sirkesindeki asetik asit için geçerli değildir. Vücudumuzun
metabolizması için bu meyve asitleri (malik asit, pirüvik asit,
sitrik asit) enerji ve yapıtaşı sağlamaktadır. Bağırsaklarda emilen
bu asitler, hücrelerde yakılmakta veya diğer maddelere
dönüştürülmektedir.

1.Sirke asidi:

Metabolizmanın çalışmasını sağlayan yakıt olan sirke asidi,
metabolizmada bir yan ürün olarak meydana gelir. Gıdalarla bünyemize
aldığımız yağ ve karbonhidratların, sirke asidinin yardımı
olmaksızın sindirilmesi hemen hemen mümkün olmayacaktı denilebilir.
İnsan metabolizmasının mükemmel çalışabilmesi için yaklaşık 100 gram
gereklidir. Kim muntazaman elma sirkesi tüketirse, sindirimi
kolaylaştırmış ve metabolizmasını harekete geçirmiş demektir.

2. Kanser ve yaşlanmaya karşı radikaller avcısı

Solunum ve gıda vasıtasıyla bünyemize sürekli “serbest radikaller”
almaktayız. Bunlar hücreye zarar verici maddeler olup, metabolizmayı
bozarak kansere bile yol açabilirler. A vitaminin ön maddesi olan
beta-karoten ve E-vitamini, elma sirkesinde bulunan çok önemli
maddeler olup, bu zararlı serbest radikalleri yok etmektedirler.

3. Pektin, kan damarların kireçlenmesinden korur

Elma gibi birçok meyvenin sindirilmeyen selülozlu posa kısmında
bulunan pektin maddesi, vücudumuzda bulunan kolesterolden meydana
gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra asidi pektin
vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterolü kandan çekilerek
safra asidine dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı olabilecek
kolesterol azaltıldığından kalp ve damar hastalıklarına karşı
korunmuş olursunuz.

4. Osteoporoza karşı kalsiyum kaynağı

Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani insan vücudunun (kemik
ve dişler başta olmak üzere) en temel mineralinden birini ihtiva
etmektedir. Organizmamız, gıdalarımızda kalsiyum azaldığı takdirde
metabolik reaksiyonlar için gerekli kalsiyumu sahip olduğu
kaynaklardan çekmeye başlar. Bu yüzden kemikler mineral bakımından
fakirleşir ve osteoporoz (kemik erimesi) ortaya çıkabilir.

Bundan başka elma sirkesi, bağırsak cidarından kalsiyumun geçişini
kolaylaştıran sitrik asit (limon asidi) de ihtiva eder.

Günlük sirke tedavisi

Elma sirkesinin şifalı gücünden gerektiği şekilde istifade etmek ve
vücudunuzu zehirlerden arındırmak istiyorsanız, bu süre içinde ek
olarak sigara, kahve veya alkol gibi zevk veren maddelerden uzak
kalırsanız, birden kendinizi iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Bir
gün boyunca sadece hafif, ama kıymetli gıdalar alınız. Buna ilâveten
su, bitki çayı ve meyve suyu içiniz. Kalan iki günde sadece sıvı
gıdalar alınız. Günde üç kez elma sirkesi, bal karışımı, ek olarak
maden suyu, bitki, meyve çayı ve sebze püresi olarak; üç günlük
perhizden sonra tekrar normal hayatınıza devam edebilirsiniz.

Cilt ve saç bakımı

Elma sirkesi bilhassa kozmetik sahasında tesirini ciddi şekilde
göstermektedir. Çünkü pH değeri cildimizle aynı değerdedir. Tabii
sirke asidiyle cildimizin tabii asit tabakası dengelenir ve
cildimizin en dış tabakası altındaki kan dolaşımı harekete
geçirilir. Böylece cildimiz nazik ve yumuşak kalır. Ayrıca elma
sirkesi mantar ve bakterilerin gelişmesini engeller.

Duş veya banyodan sonra vücudumuzu, elma sirkesi karıştırılmış su
ile ovunuz veya banyo suyuna bir bardak sirke ilâve ediniz.

Cildinizin pürüzsüz ve yumuşak kalması ve tırnaklarınızın
kırılmaması için 4-6 haftalık, elma sirkesi-bal karışımı temel
tedavi tavsiye edilmektedir. Kuru cilt ve çatlak tırnaklara aynı
nispette elma sirkesi ve zeytinyağı sürülürse iyi gelir.

Cilt problemlerine dair püf noktaları

Döküntülü kısımları olan cildin üzerine inceltilmiş sirke ihtiva
eden tampon sürülürse derhal döküntü kaybolur. Diğer cilt
problemleri ise daha inatçıdır. Güvenilir ev reçetesi olarak özel
bir sirke macunu geliştirilmiştir. Cildinizde oluşan siğil ve
nasırları elma sirkesi-tuz hulâsası ile kontrol altına
alınabilirler.

Elma sirkesi tuz hulâsası

Birçok kez kullanıldığında elma sirkesi-tuz hulâsası cilt
değişimlerine karşı tesirli olmakta; bereler, şişmeler
iyileşmektedir. Ayrıca hemoraji (kanama)’nın yayılması önlenmekte,
iltihabî süreçler de gerilemektedir. Bir ölçek mutfak tuzunu dört
ölçek elma sirkesinde erittikten sonra günde birkaç kere ilgili
yerlere tamponla sürüldüğü takdirde kısa sürede tesiri görülecektir.

Elma sirkesi macunu

Elma sirkesine ek olarak çörekotu tohumu ve yağı, ayrıca nar kabuğu
ile hazırlanmaktadır.

1. İki bardak elma sirkesini bir bardak öğütülmüş çörekotu tohumuyla
karıştırınız.

2. Altı-yedi saat bu karışım bekletilir ve bir kompres veya benzer
bir şeyle süzülür. Daha sonra 24 saatliğine çökelmeye bırakılır.

3. Arta kalan sıvı kısmını dökünüz, elde edilen çökeltiyi öğütülmüş
nar kabuğu ve elma sirkesiyle 4; 2; 1 nispetlerinde karıştırıp,
fırında kısa bir süre ısıtınız.

Bu macunun altına aynı miktarda saf çörekotu yağı sürünüz. Geceleyin
hastalıklı bölgeye sürülen bu macun; sivilce, egzama, sedef
hastalığı, ayaklarda mantar ve diğer ciltte oluşan acı veren
rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Saç bakımı için

Parlak ve yumuşak saçlar için, saçları yıkadıktan sonra içinde
¼ ölçeğinde elma sirkesi bulunan sıcak su ile saçlarınızı
durulayın. Aşırı saç dökülmesi genelde metabolizmanın düzgün
işlememesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda da belirtilen elma
sirkesi-bal karışımı iyi gelmektedir.

Her gün sağlıklı olabilmek için

Yorucu bir haftadan sonra, üzerindeki gerilimi ve bitkinliği kim
gidermeyi istemez. Ne kadar yaşlanırsak, o kadar çok tahammül
sınırını zorladığımızı hissederiz. Böyle bir durumda birtakım
tesirli şifa kaynakları bize bahşedilmiştir. Mükemmel beslenme ve
egzersizin yanı sıra elma sirkesinin günlük doğru kullanımı da
önemlidir.

Enerji kaynağı olarak elma sirkesi

Ölçülü dozda alındığında elma sirkesi-bal karışımı yan tesiri
göstermeyen bir hayat iksiri olup, bütün organizmamıza iyi
gelmektedir. Sadece fizyolojik metabolizmaları değil, aynı zamanda
bağışıklık sistemini de uyarmaktadır.

Elma sirkesi bal karışımı

Bir bardak suyu birer çay kaşığı elma sirkesi ve balla karıştırınız.
Bu karışımı her öğün içiniz. Mide ekşimesi, gaz ve kabızlığa karşı
sindirim üzerine teskin edici özelliği gösterirken, birçok tedavi
süresince hızlandırıcı özelliği görülür. Meselâ sık sık burun
kanamalarına karşı kanın pıhtılaşmasını sağlar.

Ameliyat olmanız icap ediyorsa bundan dört hafta önce bu karışımı
almaya başlayınız.

Akşamleyin rahatlatıcı bir banyo

Haricen kullanıldığında elma sirkesi yorgun kasları tekrar zinde
kılmaktadır. Bir küvet suya iki bardak sirke ilâve edildiğinde
gergin kasları gevşetmektedir. Bütün gün ayakta kaldıktan sonra
bazen ayaklarımızın şiştiğinden ve ağrıdığından şikâyet ederiz. Bu
durumda, inceltilmiş elma sirkesiyle hazırlanan suda ayaklarımızın
ağrılardan kurtulmasını ve dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Banyo
yapmanız müsait değilse, küvet veya bir leğene, ayak bilekleri suyun
içinde kalacak şekilde, isteğe göre sıcak veya soğuk su doldurunuz.
İki ve üç bardak elma sirkesi ilâve ediniz. Tamamen dinleninceye
kadar, ayakları su içinde durdurup hareket ettiriniz.

Sağlığa dair A’dan Z’ye öğütler

Elma sirkesi ilâç olmamasına rağmen, içerdiği şifalı maddeler
sebebiyle, aşağıda sayılan hafif rahatsızlıklarda iyi gelmektedir.

Yaşlılık şikâyetleri

Kalp ve sinirleri güçlendirmek için düzenli olarak elma sirkesi-bal
karışımının alınması tavsiye edilmektedir. Buna ek olarak bir yudum
akdiken suyu da, yaşlı kalbi takviye etmektedir. Çünkü bu şifalı
bitki, hiçbir zarar vermeden kalp damarlarındaki kanın rahat
dolaşmasını sağlamaktadır. İhtiva ettiği yüksek miktarda potasyum,
zehirlerden arındırmakta ve dengeli su kullanımını sağlamaktadır. Bu
durumdan bilhassa kalb kasları, damarları ve sinir hücreleri
yararlanmaktadır.

Yaşlılık lekelerine karşı bir reçete

Yaşlılık lekeleri, elma sirkesi-soğan suyu karışımıyla
giderilebilmektedir. İki soğanın suyunu sıkınız. Buna iki katı kadar
elma sirkesi ilâve ediniz. Bu karışımı, geceleyin tesir
gösterebilmesi için, akşamleyin sürünüz.

Gözler

Gözleriniz, okurken veya bilgisayar monitörü önünde çabuk yoruluyor
mu? Açık ışığa karşı hassas mısınız? Her sabah alacağınız elma
sirkesi-bal karışımı, vücudunuza A vitamini ve provitamin
takviyesini sağlayacaktır.

Gaz ve kabızlık

Gaz çoğu kez, midenizi bozduğunuzda oluşur. Bağırsaklardaki kuvvetli
gaz oluşumu ise sindirim organlarındaki bir arızaya işaret edebilir.
Bazı insanlardaki ruhî sıkıntılar sindirim sistemine vurabilir,
böylece çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Sindirimin tam
gerçekleşememesinin bir emaresi; yanlış beslenme veya yetersiz
hareketten dolayı atalete düşmüş yani rahatsızlanmış bağırsağın
semptomu olabilir. Günde birkaç kez içinde iki çay kaşığı elma
sirkesi bulunan bir bardak su içiniz. İçinde elma sirkesi ve biraz
tuz bulunan ılık ayak banyosundan da iyi sonuçlar elde edilmiştir.

Kadın rahatsızlıkları

Kadınların belli günlerdeki ağrılarını dindirmek için, sirkenin
bilhassa büzüştürücü özelliğinden faydalanılmaktadır. Ayrıca
kadınlarda çeşitli sebeplerle meydana gelen akıntılara karşı
tesirlidir. En sık rastlanan akıntı sebebi, bağırsak veya idrar
yoluyla kadınlara bulaşan mantar enfeksiyonudur. Alerji, başka
organların enfeksiyonu, çeşitli hormonal veya metabolizma arızaları
da akıntılara sebep olabilir. Hafif durumlarda genelde akıntılı
bölgenin yıkanması iyi gelmektedir. Üç yemek kaşığı elma sirkesini
iki litre ılık suya ilâve edip, bunu temiz bir şırınga ile akıntının
kaynağını kurutuncaya kadar günde bir defa küvet veya plastik leğen
içinde yıkanmasını sağlayınız. Korunmak amacıyla daha sonra haftada
bir kez yıkamak yeterli olacaktır.

Hamilelik bulantısı

Sabahleyin kahvaltıdan biraz önce alınan içinde bir çay kaşığı elma
sirkesi bulunan bir bardak su, sabah bulantısını giderebilir.

Mafsal ağrıları

Burada eski bir Amerikan ev reçetesi olan mineral-püresinden
bahsetmek faydalı olacaktır. Bununla akut mafsal iltihabını
(arthritis) tedavi etmeniz mümkündür.

Mineral-püresi

Yarım greyrfrut, bir portakal, bir limon, iki kereviz sapını küçük
küçük doğrayarak dört bardak su ilâve edip bir saat kaynatınız. Daha
sonra malzemeyi süzgeçten geçirip iki çay kaşığı elma sirkesi ve bir
çay kaşığı İngiliz tuzu (magnezyum sülfat) ilâve ediniz. Sabah akşam
bir yemek kaşığı, bu püreyi bir bardak su ile içiniz.

Baş ağrıları

Baş ağrısının birçok sebebi olmakla birlikte çoğu defa stres, boynun
gerilmesi veya sıkışması gibi zararsız faktörlere dayanmaktadır. Ama
baş ağrıları, başlayan enfeksiyona bağlı bir rahatsızlığın veya
sinüzit, menenjit vs. gibi hastalıklarla birlikte görülebilir. Kendi
kendinize tedaviye başlamadan önce bir doktora başvurarak esaslı bir
organik hastalığın bulunmadığından emin olunuz. Ağrılarla birlikte
ateş olursa veya şiddetli ağrılar geçmezse de hekiminize danışınız.
Alnınızı ve şakaklarınızı biraz elma sirkesiyle ovarak çoğu kez
hafif baş ağrısından kurtulabilirsiniz. Şikâyetler geçmezse, soğuk
algınlığı için tavsiye ettiğimiz sirke buhar banyosunu
denemelisiniz.

Mide şikâyetleri

Birçok insanın sağlık bakımından en zayıf olduğu nokta, strese ilk
olarak tepki gösterdiği ve sıkıntı anında hastalanan midedir.
Genelde böyle rahatsızlıklar ciddi olmayıp gerilim, küçük bir
enfeksiyon veya hatalı beslenmeye dayanmaktadır. İshal, mide krampı
ve bulantı hallerinde elma sirkesi tedavisi iyi gelmektedir. Bu
tedaviden birkaç gün sonra mide şikâyetleriniz belirli bir şekilde
iyileşmez, hattâ kötüleşirse bir hekime baş vurmalısınız.

Kullanımı: Bir kaşık elma sirkesini bir bardak suyla karıştırınız.
İlk bardağı, beş dakikada bir çay kaşığı alınız. İkinci bardakta
dozu ikişer çay kaşığına yükseltiniz. Üçüncü bardaktan 15 dakikada
bir yudum alınız. Soğan veya yulaf ezmesi gibi yağ ve albümin
bakımından fakir gıdalar hariç, semptomlar geçinceye kadar katı gıda
almamalısınız.

Hıçkırığa, birkaç damla elma sirkesi bulunduran bir çay kaşığı şeker
iyi gelmektedir.

Mide yanması

Herkesin tahminin aksine, yemek borusundaki sıkıcı yanma ve
kaşıntıya mide asidinin artması sebep olmamakta, çoğu zaman bunun
sebebi asit eksikliğidir, çünkü kuvvetli proteinli gıdalar gerektiği
biçimde sindirilememektedir. İster iştah açıcı, isterse sindirime
yardımcı olarak az miktarda konsantre elma sirkesi sindirime
mucizevî bir katkı sağlamaktadır. Yemeklerinizi düzenli olarak bir
yudum sirke ile tatlandırınız.

Dişler

Ağızda çürük, dişeti ve diğer iltihaplara fırsat vermek
istemiyorsanız, muntazaman içinde bir çay kaşığı elma sirkesi
bulunan bir bardak su ile ağzınızı çalkalayınız.

Seyahatte ilk yardım

Seyahatte yanınıza bir şişe elma sirkesi almanız, sizi birçok
sıkıntılardan kurtaracaktır. Çünkü acil durumda sadece diş fırçası
suyunu dezenfekte etmek için değil, aynı zamanda bağırsak
enfeksiyonundan korunmak için elma sirkesi iyi gelmekte.

Bir yemeğin veya bir meşrubatın bakteri taşıyabileceği endişeniz
varsa, ihtiyaten içinde iki çay kaşığı elma sirkesi bulunan bir
bardak suyu içiniz. Bu şaibeli yemeği yeseniz dahi muhtemelen bu
karışımı alarak arkadan bünye savunmaya geçebilir.

Böcek sokmalarında, zehirlenen bölgeye sirkeye bandırılmış bir
tampon sürmekle ağrı ve şişmeler giderilebilir. Deniz kıyısına
yapılan seyahatlerde, yakıcı mercanlar ve deniz analarının acı veren
zehirlerine karşı elma sirkesi içeren bir kompres önemli fayda
sağlayabilir.

Diğer yanıklarda olduğu gibi, güneş yanığında da ilk yardım olarak
ilgili bölgeye inceltilmiş elma sirkesi sürünüz. Sirkenin
serinletici hem de dezenfekte özelliği göstermektedir.

Soğuk algınlığı

İnsan çok çabuk soğuk almaktadır! Terli iken cereyana kapılmaktan ve
ayakların üşümesinden sonra ilk emareleri görülür. Burun akar,
boğazda kaşıntı başlar, ilk öksürük acı verir. Kendinizi terli ve
ateşli hissedersiniz. Bilhassa başlangıç safhasında uyku, vitamin ve
sıcak çaydan başka eski ev reçeteleri de iyi gelmektedir.
Şikâyetleriniz gittikçe artarsa, bir hekime başvurunuz. Soğuk
algınlığı çoğunlukla hafif bir nezle veya az bir boğaz ağrısıyla
başlar. Ancak gittikçe bütün solunum yolunu sarma istidadındadır.
Buna bakteriyel enfeksiyon eklenince sinüzit, farenjit, bronşit
hattâ zatürree ortaya çıkabilir.

Sirke buğusu

Yassı bir kabın içine eşit miktarlarda su ve elma sirkesi koyup,
buharlaşmaya başlayıncaya kadar ısıtınız. Isıttığınız bu kabın
üzerine başınızı eğiniz. Kulak ağrılarında başınızı yanlamasına
tutunuz. Buharın dışarıya kaçmaması için, başınızın üzerine bir
havlu ile örtünüz. Sirke buharını burundan derin derin teneffüs
ediniz. Azamî beş dakika buhar teneffüsü yapılabilir. Bu sirke
buharı soluması, baş ve kulak ağrılarına, nezle veya burun
tıkanıklığına iyi gelmektedir.

Ateş

Ateş çoğunlukla, bir enfeksiyon, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon
veya klâsik bir çocuk hastalığıyla birlikte görülür. Ateşi, baldır
sargısı veya sirkeli çoraplarla düşürebilirsiniz. Ancak ateşin
nereden kaynaklandığını çözemediğiniz taktirde bu tedbirleri bir
hekime danışarak alınız ve derhal tıbbî müdahalede bulununuz.

Bir miktar elma sirkesini, üç katı kadar soğuk su ile karıştırınız.
İki el bezini bandırıp sıkınız ve her bir baldıra sarınız; üzerine
de kuru havlu ile besleyin. Hastanızı sıcak tutun ve ihtiyaç halinde
yarım saatte bir sargıyı yenileyin. Ayrıca bir çift yün çorabı soğuk
sirkeli suya bandırınız. Sonra sıkınız. Çorapları giydikten sonra
ayakları sıcak tutunuz.

Öksürük

Soğuk algınlığının ilk semptomları olarak ortaya çıkan öksürük,
boğaz ağrısı ve ses kısıklığına, sıcak bir elma sirkesi işlemiyle
müdahale edebilirsiniz. Küçük bir kapta ısıttığınız elma sirkesine
eşit miktarda bal karıştırınız, bir veya iki saatte bir çay kaşığı
alınız.

Boğaz ağrıları

Boğazda ilk olarak bir kaşıntı veya kuruma hissedilir. Bu durum
yutma ve konuşma güçlüğüne dahi yol açabilir. Şiddetli boğaz
ağrıları, geceleyin boğaza sarılan sirke-sulu sargı ile
dindirilebilir. Bir el bezini, içine üç yemek kaşığı elma sirkesi
karıştırılmış suya bandırınız. Bezi sıktıktan sonra boğaza bir
bandaj gibi sarınız. Islak bezden dolayı üşümeye mani olmak için bir
de kuru bez sarınız.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Çevrenizde ortaya çıkan her enfeksiyona yakalanmamanız için,
korunmaya ihtiyacınız var. Sadece mükemmel bir savunma sistemi,
virüs ve bakterilere karşı sürekli karşı koyabilir. Bağışıklık
sitemini güçlendirmeye yönelik elma sirkesi-bal karışımı değerli
katkı sağlayabilir.

Sonbahar ve ilkbaharda soğuk algınlığı periyodunun başlamasından
yaklaşık dört hafta önce, günde üç kez sirke-bal karışımını almaya
başlayınız. Beslenmenizi de, C vitamini ihtiva eden taze meyve ile
takviye ediniz.

Ağacın dalında bize bakan elmaları bu kadar mükemmel hassalarla
donatarak yaratan Rabbimizin; bu nimetini sadece bir meyve olarak
yerken veya sirke olarak kullanırken bir an şöyle bir tefekkür
edemez miyiz?. Topraktaki bütün elementler ve su; havadaki
karbondioksit, güneş ışığı, çekirdekteki DNA zincirine kodlanmış
program; hepsi bize hizmet ediyor. Ayrıca, sanki bu yetmezmiş gibi,
bir de sirke bakterileri devreye giriyor ve taze olarak yediğimiz
elmalardan başka isterseniz daha özel bir ilâç olarak onu sirke
haline dönüştürüyor. Sirke bakterilerini, şekeri sirkeye dönüştürme
fabrikası olarak yaratmış ve onları da hizmetimize koşturuyor. Canlı
cansız bu kadar varlık insana hizmet ediyor. İnsanın da bu
varlıkların yaratıcısına esaslı bir şükür etmesi gerekmez mi?

Sirke İle Doğal Güzellik

Sirke, vücut bakımında pek çok güzellik sorununa çözüm olmaktadır.
Sirke, cildinizi arındırırken gözenekleri temizler ve cildinizin
nefes almasını sağlar. Güzellik bakımlarınız için sirke satın
alırken mutlaka yüksek kaliteli olanı almaya özen gösterin. Güzellik
bakımlarınız için elma sirkesi önerilmektedir.

Elma Sirkeli Cilt Temizliği

İki yemek kaşığı elma sirkesi ile iki yemek kaşığı suyu karıştırın.
Pamuk yardımıyla cildinizi bu solüsyonla temizleyin. Göz çevrenize
getirmemeye özen gösterin. Su ile durulayın. Bu solüsyon, cildinizi
kir ve yağdan arındırırken gözeneklerinizin açılmasını sağlar.

Biberiye & Sirke Saç Durulama Suyu

Bu durulama suyunu şampuandan sonra saç besleyicisi yerine
kullanabilirsiniz. Aynı zamanda saçınızı şekillendirici ürünlerden
güzel bir şekilde arındırmaktadır. Sirekli durulama suyu aynı
zamanda saçınızın parıl parıl parlamasını sağlayacaktır. Biberiye
ise saç derisinde kan dolaşımını düzenler ve saçın daha hızlı
uzamasını sağlar. Kuru ve incelmiş saçlar için özellikle önerilir.

İki dal biberiyeyi bir kavanoza koyun. Kavanozu elma sirkesi ile
doldurun ve bir hafta boyunca karanlık bir odada saklayın. Günde bir
kere kavanozunuzu sallayın ve biberiyenin iyice dağılmasını
sağlayın. Bir hafta sonra suyu süzün.

1/3 fincan solüsyonu 3 fincan su ile seyreltin. Şampuanlanmış ıslak
saçınıza ve saç derinize uygulayın. Saçınızı durulayın.

Sirkeli Gece Kremi

1/2 fincan zeytin yağını ¼ fincan elma sirkesi ve ¼ fincan su ile
karıştırın. Bu karşımı gece kremi yerine kullanabilirsiniz. Zeytin
yağı, cildinizi nemlendirirken sirke de cildi bakterilerden
arındırır.

Kepekli Saçlar İçin Elma Sirkesi

Saç bakımı ve saçınızdaki kepekler için saçlarınızı yıkadıktan sonra
son durulama suyuna yani 1 litre suya 1 çay bardağı elma sirkesi
koyun ve saçlarınızı bu su ile durulayın. Bu işlemi bir süre her
saçınızı yıkadığınızda uygulayın. Saçlarınız kepekten arınacak ve
parlaklaşacaktır.

Sivilceler İçin Elma Sirkesi

1 çay bardağı elma sirkesine yarım çay bardağı su ekleyin ve bir
parça pamuğu bu karışıma batırıp sivilce üzerine bir süre kompres
yapın. Faydası olduğunu göreceksiniz.

Cilt Lekeleri İçin Elma Sirkesi

Bir kaba yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesi koyup kaynatın. Daha
sonra bu su ile yüzünüze buhar banyosu yapın. Ayrıca yarı yarıya
sulandırılmış elma sirkesi ile yüzünüzü 3-4 günde bir
silebilirsiniz. Cilt lekeleri için oldukça faydalı.

Fazla Kilolar İçin Elma Sirkesi

Bir bardak suyun içine 1-2 tatlı kaşığı elma sirkesi koyun. İçine 1
tatlı kaşığı bal ekleyip sabahları düzenli olarak aç karnına için.
Fazla kilolarınıza faydası olduğunu göreceksiniz.

Varisler İçin Elma Sirkesi

Yumuşak bir havluyu elma sirkesinin içine batırıp sıkın ve havluyu
bacaklarınızın varısli olan bölgesine sarın. Bacaklarınızı yüksek
bir yere kaldırarak yaklaşık 45 dakika kadar dinlendirin. Bu işlemi
mümkünse sabah akşam tekrarlayın
Elmalı Limonlu Sirkenin Faydaları Nelerdir
Burada bahsedilen elma sirkesine limon suyu katmak değil limon
sirkesini elmalı sirke olarak karışık oluşturmaktır.
Tatlı elmaları aynı miktarda Limonla ağzı geniş bir cam kavonaza
koyun birer kaşık şeker ve bulgur ilave edip 40 gün ağzı açık olarak
tülbentli vaziyette bekletin ve süzüp 1 kaşık tuz ilave ederek
şişelere doldurup serin yerde saklayın ve kullanın.
Cildi parlatmasının yanında sivilce ve siyah noktalarda çok
etkilidir.

Ağız kokusunu giderir ve boğaz ağrılarını keser.

Kalp çarpıntısını giderir.

Boğaz ve akciğere çok faydası bulunmaktadır.

Vücuda güç verir.

İdrar sökücüdür ve sindirimi çok kolaylaştırır.

Damar sertlikleri ve tıkanıkları önlemektedir.

Kan dolaşımını kolaylaştırmasının yanında kanı temizler.

Soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıkları azaltır.

Vücuttaki birçok ağrıları hafifletir, mikropları öldürür.

Baş dönmesi, mide bulantısı ateş ve tansiyonu düşürür.

Diş ve diş etlerini kuvvetlendirir ve güçlendirir Şimdide piyasada
fazla bulunmayan ayva sirkesinin faydalarından bahsetmek istiyorum.
Ayva sirkesi çocukların sağlığını koruduğu gibi çocuklardan büyüme
ve gelişmeyi hızlandırır. Akciğer, boğaz, kalp, göz, mide, bağırsak
ve ağız hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Ağız kokusunu
giderdiği gibi diş etlerini güçlendirir.

Hazımsızlığı önler çünkü mide ve bağırsaklardaki
zararlı mikropları ortadan kaldırır. Tırnakları ve cildi daha sağlam
hale getirir ve parlatır. Nezle ve gripte iyileşmeyi önemli ölçüde
hızlandırmaktadır. Vücudun gücünü arttırarak zinde tutmaya yardımcı
olur ve yorgunluk, bitkinlikten korur. İçerdiği mineral ve
vitaminlerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu gibi varis
tedavisinde çok etkilidir.

Cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir.

Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden
korumaktadır. Balgamı söker ve kronik öksürüğe, solunum sistemi
hastalıklarına çok iyi gelir. Bronşite çok iyi gelir. Şeker
içeriğinin düşük olması sebebiyle şeker hastaları tarafından
rahatlıkla tüketilmektedir

Nar Sirkesi Hakkında
Kış aylarında kesinlikle nar sirkesi kullanmanızı öneriyorum.
antioksidan yönünden çok zengin olan nar sirkesi, bağışık sistemini
güçlendirerek bir çok hastalıktan korunmanıza yardımcı oluyor. Aynı
zamanda toksin atıcı içeriğe sahiptir. Şeker ve kolestrolü dengeler.
Kalbe birçok faydası vardır.

En Önemli Faydaları
************Kanser hücrelerinin gelişmesini engeller.
Cilde çok iyi gelmektedir.

Nar Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
Tansiyonu olumlu bir şekilde düzenler
Kalbimizi koruyarak düzenli çalışmasına destek olmaktadır.
Enfeksiyona karşı vücudun direncini arttırmaktadır.
İdrar söktürür.
Toksin atıcıdır.
Yorgunluğu giderir ve enerji verir.
Kolestrol ve kan şekerine çok iyi gelir.
Vücuttaki iyi bahterirlerin artmasında önemli etkileri vardır.
İshali önler.
Ciltte pürüzsüz görünüm sağlar

Kayısı Sirkesi

Faydalarını sıralamak gerekirse;

Kayısı sirkesi iştah açıcı ve besleyici bir sirkedir.
Kansızlığa iyi gelir çünkü bol miktarda demir içermektedir.
Cilt kanseri ve akciğer kanseri başta olmak üzere kansere karşı
koruyucudur.
Vücudu kuvvetlendirir ve zihinsel ve bedensel yorgunluğa çok iyi
gelir.
Çocuklardaki raşitizm gibi gelişmek bozukluklarını önlemede çok
faydalıdır.
Sinirleri sakinleştirir ve uyku problemlerini ortadan kaldırır.
Migrene karşı çok iyi gelmektedir.
Cildi, yumuşatır, nemlendirir ve besler
Üzüm Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Üzüm sirkesi yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce çay
bardağının yarısı kadar içilmelidir.
Boğaz ağrılarına çok iyi gelen üzüm sirkesi gargara yapılarak
kullanılır.
Sertliklerin veya nasırların üzerine ekmek ile ıslatılarak
konulur.
Su ile kaynatılıp buharından durulursa astım, baş ağrısı ve cilt
lekelerine çok iyi gelmektedir.
Üzüm sirkesi bal karıştırılarak her gün içilirse eğer düzenli
olarak kilo verilir.
Cilt çatlaklarına ve kaşıntılara çok iyi gelmektedir.
Varislere çok iyi gelmektedir.
Banyo suyuna bir miktar koyulursa cildi yumuşatır ve parlatır.
Faydaları için içeceğiniz üzüm sirkesi kesinlikle doğal ve
kimyasalsız olmalıdır. en iyisi kendi sirkenizi meyve cenneti
ülkemizde kendiniz hazırlayınız,üstelik bunu meyve atıklarını çöpe
değil bir kavanoza koyarak masrafsız üretebilirsiniz.

EVDE SİRKE İMALATI
Sirke yapılacak meyveler çok iyi yıkandıktan sonra kurulanmalı şehir
şebekesindeki klor veya kimyasal ilaçlar üzerinde kalmamalıdır,aynı
şekilde ağzı geniş 5 litrelik cam kavanozda kaynar su ile yıkanıp
durulanmalıdır.meyveler küçük parçalara ayrılarak veya soyulmuş
kabuklar parçalanarak kavanoza doldurulur,2 litre kadar kaynamış
soğumuş su ilave edilir,içerisine 2 yemek kaşığı nohut ve 2 yemek
kaşığı bulgur (çölyak hastaları kullanacak ise bulgur kullanılmaz)
arpa veya yulaf kullanılabilir, 2 kaşıkta şeker ilave edilir .bal
ilave ederseniz daha keskin sirke elde edersiniz (ph4-7)kavanozun
ağzı bir tülbentle kapatılır etrafı ışık geçirmeyecek şekilde
sarılır ve 15-25 derece arasında bir ortamda 2-3 gunde bir tahta
kaşıkla karıştırılarak 30-45 gün bekletilir sirke sinekleri oluşup
kaybolacaktır ,kavanozun içinde oluşan beyaz tabaka (ANA) kaşıkla alınıp,
yeni yapılacak sirkede kullanılmak üzere buzdolabına koymadan saklanır
veya başka bir kavonozda
hazırlanacak yeni sirke için kullanılır.
ve bir tülbentten süzülür süzülen sirkeye 1 tatlı kaşığı tuz
koyularak karıştırılır ağzı dar şişelere koyularak kapakları
kapatılıp depolanır ,bir taraftanda kullanmaya
başlıyabilirsiniz,evde yaptığınız sirkelerde fermantasyonu sona
erdiremezsiniz şişeleri ağzı kapalı olmalı ve açtığınızı 20-30 gün
içinde kullanmanız gerekir.