Değerli Dostlar
Günümüz insanı medeniyetin getirdiği olanaklardan faydalandıkça ve
çevresel faktörlerin etkisiyle doğasına aykırı beslenme ve yaşamaya
zorlanmaktadır.Nasıl bir otomobil motoru için imal edilirken
kullanacağı yakıt,yağ,su ve hava cinsi belirtilmiş ise İnsan vucudu
içinde sağlıklı çalışması ,hastalanmaması hastalandığındada kendi
savunma mekanizmasını oluşturması için benzer kural ve kanunlar
konmuştur. İşte bu noktadan hareketle yaşamı sağlıklı olarak
sürdürmek için çok basit Birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Bu önerilerimi bilmeyenlerin,duymayanların olabileceğini en azından
bilenlerede bir hatırlatma vesilesi, belki bir derde deva olur diye
yazıyorum.
Bütün yiyecek ve içeceklerin bir asit değeri vardır,1-14 arası
rakamlarla ifade edilir ,biz bu değere kimyada PH diyoruz ,1-7 arası
rakam küçüldükçe sıvı daha kuvvetli asit,7 nötr,8-14 ara sında ise
rakam büyüdükçe daha kuvvetli alkali olur.
İnsan vucudu Hafif ALKALİ ortamda çalışmaya uygun olarak
yaratılmıştır.kanımızın Ph değeri 7,35 ile 7,45 arasındadır ve her
zaman bu değerde tutmak için mekanizması çalışır.bu değerlerin
üstünde veya altında sağlıklı yaşam sürdürülemez .
Her gün yediklerimiz ve içtiklerimize dikkat etmezsek vucudumuz asit
deposu haline gelir ve yağ yapmaya,damarlarda
tıkanmalara,kansere,hafıza kaybına ,uykusuzluğa,depresyona,eklem
hastalıklarına,kemik erimelerine,şeker hastalığına,böbrek
yetmezliğine,ciltte kırışıklık ve çabuk yaşlanmaya sebep
olur.Hepimizin zayıflamak için yemeden içmeden gün geçiren bir çok
tanıdığımız mevcuttur.asıl olan yemeden zayıflamak değil normal
beslenerek vucudumuza yediklerimizi yakacak yağa çevirmeyecek ALKALİ
ortamı sağlamaktır.
Bu Nasıl Olacak ?
SU : İçtiğiniz Damacanaların üzerindeki PH değerlerine bakınız
Ph:7 den yukarı olanları tercih ediniz bulamıyorsanız, yarım litre
suya 5 gramlık paketler halinde satılan ve üzerinde KARBONAT yazan
(Dikkat: Kabartma tozu değil) içeriğini okuduğunuzda yalnız NaHCO3
yazan içinde başka tuz bulunmayan 5 gramlık paketi eritin ve 20
litrelik bir damacana suya ilave edin ,hem suyunuzun tadı daha
yumuşak olacak belki farkedemiyeceksiniz hemde sağlıklı su ile
başlamış olacaksınız ,yaşam kaynağı suyun alkali olması en önemli
unsurlardandır.Yemek arasında su içmeyiniz,yemeklerden yarım saat
önce ve yemeklerden 2 saat sonra su içiniz.suyun alkali yapısı
midenin asidini azaltır besinler iyi sindirilemez ve zamanla
problemlere yol açar.sabah ilk işiniz bir bardak alkali su akşam
son işinizde yine bir bardak alkali su içmek olsun.herzaman evde
değiliz diyenler olacak yanınızda 5 gramlık karbonat paketi
taşırsanız size 2-3 gun dışarda içtiğiniz suyu alkali yapmak için
yetecektir.şeker hastaları sakkarini yanında taşımıyormu sizde
hasta olmamak için karbonatı taşıyın,lütfen.
Susuzluk acıktırır,beyinde susuzluk ve açlık merkezi çok yakın
olduğundan sinyaller karışabilir,hafif bir susuzluk metabolizmayı
yavaşlatır ,enerji harcanmasını durdurur.
harcanamayan enerji depolanır,fazla kiloya neden olur.
Banyomuzda kullandığımız şehir suyundada dezenfekte için klor
kullanıldığından,bizler için çok zararlı olan kloru filitre
etmemiz gerekir.
*TUZ : Hücrelerimizin yapısındaki suyun deniz suyu ile neredeyse
aynı olduğunu biliyormusunuz.deniz suyu ve kanda 80 den fazla
mineral vardır ve minerallerin oranlarıda aynıdır.
Sofralarımızda kullandığımız tuzlar ,ucuza satabilmek adına sanayide
işlenmiş beyazlatılmış içinde bizler için gerekli olan hiçbir
minerali bulundurmayan yalnızca sodyumklorürden ibarettir,zaten
sodyum iyonu vucutta bol miktarda bulunmaktadır ve hücreler arası
haberleşmeyi sağlar dışardan fazlaca alınması gerekli değildir.fazla
alındığında vucut dengeyi sağlamak için su tutar , su az olursa
dengeleyemez hücreler kurur ve ölür.
Deniz tuzunda bütün mineraller sodyum,potasyum ve klorür bir denge
halinde vardır ve vucudumuzla tam uyum sağlar.onun için Sofra tuzu
yerine DENİZ TUZU veya HİMALAYA tuzu kullanmalıyız.himalaya tuzu 250
milyon yıl önce kurumuş denizlerden kalan tuzdur sanayi atığı
içermez bunun için en sağlıklı tuzdur. Tuzu denemek için akşamdan
bir parçasını suya koyun sabaha kalktığızda erimişse hakiki himalaya
tuzudur.erimemişse işlenmiş tuzdur kullanmayınız.
Aşağıdaki Gıdalar ilk bakışta asitli gibi bilinsede sindirimden
sonra Alkali etki gösterdiğinden
öncelikle kullanılmalıdır.
*İÇECEKLER :
ÇAY-KAHVE-KOLA:
Toplumumuzda en çok içilen ve ikram edilen Çay,Kahve ve kolada birer
asit içecektir.ancak vazgeçin demiyorum mümkünse yeşil çay için
kolanın tamamından vazgeçin,eğer siyah çay içecek iseniz içine 3-4
damla limon sıkın veya bir parça limon atın.veya demliğinize 2 çay
kaşığı Karbonat ilave edinki asit size zarar vermesin.kahvenin
üzerine muhakkak su için (su yanında gelir bizden öncekiler
biliyormuş)
TAZE VEYA HAZIR MEYVE SUYU:
Her yemekte alışkanlık haline getirdiğimiz bir bardak meyve suyundan
vazgeçin,meyve suyu meyvenin kendinden daha fazla asit yapar.içinde
bulunan fruktozu depolamak vucut için büyük sorundur.meyvenizi doğal
haliyle yemenizi tavsiye ederim.
AYRAN:
İşte her derde deva milli içeceğimiz içebildiğiniz kadar içiniz
,yediklerimizde ki şekerin kana karışmasını geciktirir,doygunluk
verir ve alkalidir.Tatlının yanında kendiliğinden gelir,pilavın
olmazssa olmazıdır nedeni şekerin kana yavaş karışmasını
sağlamaktır.(bilinenleri unutturmuş bir dünyada yaşıyoruz)
Yiyecekleriniz aşağıdaki listeden seçmenizi öneririm.
Keçi-Koyun-Kuzu Eti,sütü,peyniri,yoğurdu
Yumurta (serbest dolaşan tavuktan)
Somon balığı (denizden),tatlı su balıkları,hamsi,sardalya,uskumru
Taze hurma,kavun,taze incir,Yeşil muz,Siyah erik,Üzüm
pekmezi,karpuz,kayısı,çilek,böğürtlen,kuru hurma,kuru incir,siyah
üzüm,armut,nar,limon
Himelaya tuzu,deniz tuzu
Esmer prinç,nohut,mercimek,tatlı patates,bezelye,darı
Tereyağı,zeytinyağı,Balık yağı
Susam,çörek otu,ayçekirdeği,kabak çekirdegi,fındık,badem,ceviz
Kara buğday
Yeşil çay,bitki çaylari,limonata,sade maden sodası
Bamya,taze fasulye,pırasa,soğan sarımsak ,şalgam,havuç,patates
domates,patlıcan ,ıspanak,kırmızı turp,kırmızı lahana,roka,maydanoz
,brokoli,karnabahar ve Bütün sebzelerin pişirilmiş haliyle yenmesi
vucudunuzu alkali yapacaktır.
Son olarakta Vucudumuzun üretmediği OMEGA 3 ten bahsetmem gerekiyor,
doymamış yağ olan omega 3 her gün en az 1 gr alınmalıdır,ucuzdur ve
eczanelerde bulunmaktadır.dikkat edilecek husus 0mega3 ve omega 6
olarak birlikte satılanı değil yalnız Omega 3 olanı almaktır.hücre
faliyetlerini düzenler fazla yağ depolanmasını engeller ve insülin
dengesini sağlar.
Herkese sağlıklı Uzun ve hayırlı ömürler dilerim,saygılarımla.
Muharrem Mazlum AKAY
Kimya Mühendisi
DAHA DETAYLI ÖĞRENMEK İSTEYENLER İÇİN AŞAĞIYI OKUMALARI TAVSİYE
OLUNUR.
ALKALİ SEBZELER LİSTESİ
Bu Sebzeleri serbestçe yiyebilirsiniz ! Sağlığınız için günlük
diyetinize maksimum ölçüde ilave etmeye gayret gösteriniz…….
SEBZELER
(Yüksek Alkali)SEBZELER
(Orta Alkali)SEBZELER
(Hafif Alkali)
SALATALIK
BUĞDAY ÇİMİ
ARPA ÇİMİ
YONCA
KARAHİNDİBA
ISPANAK
MAYDANOZ
BROKOLİ
KIRMIZI TURP FİLİZİ
SİYAH TURP
AT KUYRUĞU OTU
AYRIK OTU
KIRMIZI BİBER
SOYA FİLİZİ
KIRMIZI TURP
PAZI
CHLORELLA SU YOSUNU KEREVİZ
MARUL
PANCAR
SARIMSAK
TAZE HİNDİBA
HAVUÇ
DOMATES
SU TERESİ
ROKA
SOĞAN
KIRMIZI SOĞAN
TAZE YEŞİL FASULYE
MARUL, KIVIRCIK
BEYAZ LAHANA
KARA LAHANA
KUZU KULAĞI
LİMON
ATOM KIVIRCIK (ICEBERG)
KELP YOSUNU
WAKEME DENİZ SEBZESİ ENGİNAR
KARNABAHAR
TAZE BEZELYE
BRÜKSEL LAHANASI
DOLMALIK KABAK
KUŞKONMAZ
PATATES
PIRASA
ŞALGAM
PATLICAN
FESLEHEN
KİŞNİŞ
TAZE SOĞAN
BAKLA
KARAKAFES OTU
MANTAR
BAMYA
YABAN TURPU
BAL KABAĞI
SAĞLIK KONTROLÜNÜZÜ KENDİNİZ YAPIN AŞAĞIDAKİLER SAĞLIĞINIZ İÇİN
VUCUDUNUZUN ASİDİK ÇALIŞMASINA İZİN VERMEYİN….
İDRARINIZI TAKİBE ALIN
İdrar renginin açık olmasına dikkat edin.
drarınızın koyu olmasına izin vermeyin.
pH’nı ölçemeseniz bile koku ve renk takibi yapın.
Sabah ilk bakarak da asit yükünüzü anlayabilirsiniz.
Açık sarı, kokusuz idrar alkalidir.
Orta sarı az kokulu idrar az asitlidir.
İdrarınızın rengi çok koyu ve kokusu iyice ağırlaşmışsa
asitlenmeniz yüksek demektir.
Su için
Vücudumuzun %72si sudur.
Suyu alkali için.
Limon, misket limonu, elma sirkesi suyla tüketilince vücudu alkali
yapar.
Karbonat katarsanız suyun pH’ı alkaliye yükselir.
Eczanelerde hazır pH damlacıkları da satılıyor.
Günlük olarak en az 2 litreyi tamamlayın.
Kahve, kola, siyah çay içmeniz su içtiğimiz anlamına gelmez.
Aksine bunlar mevcut suyunuzu azaltır. Bunlardan
vazgeçemiyorsanız, bunların üzerine iki bardak alkali su için.
Ter kokunuz keşkinleşirse içilen su miktarını arttırın
Sebze suyu içmeye alışın
Bunu alışkanlık haline getirirseniz asitlenmeyi çok kolay
çözersiziniz.
Katı sebze sıkacağı vücudunuzu temizlemeye yardım ettiği gibi,
vicdanınızı da temizler. Daha çok kaçamak asitlendirici yiyecekler
yeme hakkını size verir. Çünkü fazladan sebze suyuyla onların
zararlarını tamponlayabilirsiniz.
Sebzelerin suyunu sıkınca, besleyici maddeler, enzimler, alkali
maddeler, sebze suyu içerisinde daha konsantre olur. Aynı zamanda
daha fazla miktarda sebzeyi tüketmiş olursunuz.
‘Sebze suyu’, meyve suyu değil.
Salatalık, ıspanak, brokoli, marul, kabak, lahana, mor lahana,
maydanoz, patlıcan.. aklınıza ne gelirse, bunlardan yapılan sebze
suları istenildiği miktarda tüketilebilir.
Sebzeler bize canlılık verir. Bitkin hissettiğinizde sebze suyu
için.
Tuzunuzu değiştirin
Sofra tuzunu bırakın, bu kadar basit.
Bunun yerine deniz ve himalaya tuzu kullanın. Hem ödemlerinizi
çözersiniz, hem kilo vermeniz daha hızlı olur.
Tuzunuzu yanınızda taşıyın. Masa tuzudan daha bonkör
kullanabileceğiniz için, diğer baharatlarla beraber yemeklerinizin
lezzetini artırır
Tabağınızı oranlamayı öğrenin
Yediklerinizin %20si asit yapan yiyeceklerden , %80i alkaili
yapan yiyeceklerden oluşmalıdır. Alkali yiyecekler için verilen
yüzdenin yarısının çiğ olması gerekiyor. Çiğ sebze veya çiğ
sebze suyu tüketmek zorundasınız.
Hızlı kilo vermek için çiğ sebze yemeniz gerekiyor.
Salata deyince marul, salatalık, domatesten başka bir şey
aklınıza gelmiyorsa, salatalara ıspanak, kabak, semizotu vs. tüm
yeşilleri eklemelisiniz.
Patlıcan, brokoli gibi çiğ yenmeyen sebzeler için sebze suyu
yapmak daha idealdir.
Haşlamalar, buharda pişirmeler sakıncasızdır. Kilo aldırmazlar,
ayrıca doyurucudur.
Ama buharda sebze yemeği veya zeytin yağlı pişmiş yemekle
kıyaslandığında, çiğ yemenin ve çiğ sebze suyu içmenin faydaları
çok daha fazladır.
Kaçamaklarınızı alkaliyle dengeleyin.
Her kaçamak yapıp asitli sevdiğiniz besinden yediğinizde
günahınızı silmek için, bunları çiğ sebzelerle beraber
tüketin.
Hızlı kilo vermek için çiğ sebze yemeniz gerekiyor.
Mesela, her hayvansal protein aldığınızda, her karbonhidratlı
besin tükettiğinizde çiğ sebzeyi yanında ekleyin.
Uzun uzun salata hazırlayamam derseniz ,sıkın sularını
içiverin.
En tatlı kaçamak tatlı konusunda ideal olan hiç tatlı
yememektedir. Kuru ve yaş meyvelerin az şekerli olanlarını az
mikrtada tüketebilirsiniz.
Yine de meyve şekerinin cildimizi en çok yaşlandıran besin
maddesi olduğunu unutmayalım
Çok asitlilendiren besinleri öğrenin
Tüm ketçap, mayonez, hazır soslar, soya sosu, alkol, çay, kahve,
çikolata, kızartmalar, kömörde pişirilmiş etler, işlenmiş etler,
şekerli gıdalar, beyaz unlu gıdalar, bisküvi,cips, masa tuzu, mayalı
gıdalar, malt içecekler, kahvaltı gevrekleri, şekerli besinler, masa
şekeri, bal şekeri, mısır şekeri, meyve şekeri, basit
karbonhidratlardaki şeker, mısır, beyaz pirinç, beyaz un, inek sütü,
inek peyniri, doymuş yağlar, kızırtma yağları, etler, ungillerden
buğday, arpa, çavdar ve yulaf, fermente ürünler, alkol, kafein,
çikolata, siyah çay, mikrodalgaya girmiş yiyecekler, suni
tatlandırıcılar, bu liste böylece uzayıp gidiyor.
Aslında market ve bakkal raflarını dolduran paketlenmiş ürünlerin
çoğu.
Utanmadan üzerlerine “besin değerleri” diye bir etiket de
koyuyorlar.
Doğru kalsiyum kaynaklarını öğrenin
Bazı besinlerin kalsiyum içerikleri 100 gr’da miligram olarak :
Sardunya400 ml/gr
Keçi sütü300 ml/gr
Brokoli100 ml/gr
Enginar51 ml/gr
Kuşkonmaz23 ml/gr
Brüksel lahanası36 ml/gr
Karnabahar35 ml/gr
Salatalık25 ml/gr
Marul35 ml/gr
Maydanozml/gr
Acı kırmızı biber130 ml/gr
Ispanak93 ml/gr
Turpların yeşil kısmı246 ml/gr
Su teresi151 ml/gr
Nohut150 ml/gr
Fasülye50 ml/gr
Mercimek80 ml/gr
Badem234 ml/gr
Susam200 ml/gr
Ayçekirdeği120 ml/gr
Kabak çekirdeği51 ml/gr
Alkali yapan besinleri öğrenin
Alkali yapan besinlerden bazıları:
Limon, yeşil limon, ıspanak, soğan, sarımsak, maydanoz, brokoli,
kırmızı biber, salatalık, fasülye, tatlı patates, fındık, badem,
susam, keten tohumu, hindistan cevizi, hindistan cevizi yağı,
hindistan cevizi suyu, zeytin yağı, balık yağı, nar çekirdeği yağı,
üzüm çekirdeği yağı, akşam sefası çiçeği yağı, avakado, zerdeçal,
kavun, incir, hurma, siyah turp, kuşburnu, karpuz, kırmızı pancar,
armut, siyah erik, elma, kuşkonmaz, karnıbahar, şalgam, keçi sütü,
pırasa, dereotu, havuç, mercimek, kereviz, erik, bezelye, patlıcan,
ceviz, kahverengi pirinç, karabuğday, darı, lor peyniri.
NEGATİF DUYGU VE DÜŞÜNCELERDEN UZAK DURUN,STRESE GİRMEYİN,SAKİN
YAŞAYIN AKSİ HALDE BUNLAR SİZİ ASİDİK YAPACAKTIR.
ÇOK ÖNEMLİ…..
Yediğimiz çeşitli gıdalar kullanıldıktan sonra kanımızı asidik veya bazik hale getirirler. Sağlıklı ve vücudun dayanıklı kalabilmesi için, yenilen gıdaların kanımızı asit mi, yoksa bazik mi yaptığı bilinmelidir. Gıdaların ekşi veya tatlı olmasının, bunların kanımızı asidik veya bazik yapmasıyla bir ilgisi yoktur.
Sağlıklı kişilerde tüm günlük yiyeceklerin %60-70’inin kanımızı bazik yapıcı, kalan %30-40’ının da (ağırlık olarak) asidik yapıcı olması gerekir. Sinirli kimseler, zayıf kimseler, kemik yapısı zayıf olanlar, çok üşüyenler ve dişleri çürümeye başlayan çocuklar, bazik gıda miktarını daha da fazla yemelidirler.
Şu da önemlidir: Ateşli hastalıklarda bilhassa çocuklara asit (ekşi) meyve suyu (limon, portakal) verilmemelidir. Aksi halde ateşleri devam eder ve hasta, dayanıklılığnı kaybeder.
Grip, öksürük, kulak iltihabı, sinüzitte asidik (ekşi) meyveler hiç yenilmemelidir. Buna karşılık romatizma ve artritte ekşi meyveler faydalıdır. Kanımızı asit veya bazik yapan gıdalar şunlardır :
Kanı Asidik yapanlar :
(Bunlar hastada çok susuzluk yapar) :
– Hububat, peynirler, balıklar, etler, kümes hayvanları, fıstık, yumurta, ham meyveler, bazı ekşi meyveler, pazı, çay, kahve, kakao, margarin ve yağlı meyveler.
Kanı Bazik (Alkali)Yapanlar :
(Vücudun dayanıklılığını artırırlar, susuzluğu keserler): Kayısı, havuç, ıspanak, süt, portakal, üzüm, salatalık, domates, muz, lahana, fasülye, armut,elma, patates, badem, fındık, turp, olgun meyveler, incir, hurma, bakliyat (nohut, fasülye, mercimek).
Bu arada bitkisel yağlar, esmer şeker ve bal, kanı ne asidik ne de bazik yapar.
– Aşağıda ,ekşi veya tatlı ayırımı yapmadan, Sindirildiğinde kanı etkileyen meyvelerin karşılarında yaptığı etki belirtilmiştir.
TADI ASİT OLAN MEYVELER ile/ve TADI HAFİF ASİT OLAN MEYVELER
( * Portakal – Alkali
* Mandalina – Alkali
* Klementin – Alkali
* Greyfurt – Alkali
* Limon – Alkali
* Nar – Alkali
* Ananas – Alkali
İLE/VE
HAFİF ASİT OLANLAR
* Çilek – Alkali
* Domates – Alkali
* Elma – Alkali
* Armut – Alkali
* Şeftali – Alkali
* Üzüm – Alkali
* Kiraz – Alkali
* Kayısı – Asit
* Erik – Asit )
– TADI TATLI OLANLAR
* Hurma – Alkali
* İncir – Alkali
* Tatlı üzüm – Alkali
* Tatlı elma – Alkali
* Muz – Alkali
– YANSIZ MEYVELER
* Karpuz – Alkali
* Kavun – Alkali
– KURUTULMUŞ MEYVELER
* Erik – Asit
* Kayısı – Asit
* Armut – Alkali
* Elma – Alkali
* İncir – Alkali
* Muz (olgunsa) – Alkali
SEBZELER’DE:
– HAFİF UNLU ile/ve ORTA DERECE UNLU ile/ve ÇOK UNLU
( HAFİF UNLULAR
* Kuşkonmaz – Alkali
* Patlıcan – Alkali
* Mantar – Alkali
* Lahana – Alkali
* Karnabahar – Alkali
* Balkabağı – Alkali
* Salatalık – Alkali
* Kabak – Alkali
* Tere – Alkali
* Ispanak – Alkali
* Hindiba – Alkali
* Yeşil Fasulye – Alkali
* Marul – Alkali
* Mısır/Frenk Salatası – Alkali
* Pırasa – Alkali
* Tatlı Biber – Alkali
* Turp – Alkali
* Semizotu – Alkali
* Kuzukulağı – Asit
İLE/VE
ORTA DERECE UNLULAR
* Enginar – Alkali
* Pancar – Alkali
* Havuç – Alkali
* Kereviz – Alkali
* Brüksel Lahanası – Alkali
* Şalgam – Alkali
* Maydanoz – Alkali
* Radika – “Alkali
* Taze Bezelye – Alkali
* Roka – Alkali
* Bamya – Alkali
* Soğan – Asit
* Sarımsak – Asit
İLE/VE
– ÇOK UNLULAR
* Kestane – Alkali
* Patates – Alkali
* Yer elması – Alkali )
– KURU SEBZELER
* Bakla – Asit
* Kuru fasulye – Asit
* Kuru bezelye – Asit
* Mercimek – Asit
* Soya – Asit
YAĞLI MADDELER
* Avokado – Alkali
* Zeytin – Alkali
YAĞLI KURUYEMİŞLER
* Ceviz – Asit
* Fındık – Asit
* Şamfıstığı – Asit
* Amerikan fıstığı – Asit
* Badem – Alkali
TAHIL VE MAMULLERİ
* Yulaf – Asit
* Buğday – Asit
* Beyaz un – Asit
* Mısır – Asit
* Arpa – Asit
* Kepekli ve beyaz pirinç – Asit
* Çavdar – Asit
* Kepekli ekmek – Asit
* Hamur işleri – Asit
* İrmik – Asit
* Mısır unu – Asit
* Yulaf unu – Asit
* Patates nişastası – Asit
ZARARLI OLANLAR
* Kakao – Asit
* Çay ve kahve – Asit
* Baharat – Asit
* Konserveler – Asit
* Şeker ve şekerli maddeler – Asit
* Her tür pasta ve benzerleri – Asit
* Alkol – Asit