Ev tozu akarları çevremizde gözle göremeyeceğimiz büyüklükte yaşamlarını sürdüren böcek ailesinden canlılardır. Ev tozu akarları insanların deri döküntüleri ile beslenirler. BU yüzden insanların yaşadığı kapalı alanlarda en fazla varlık gösterirler. Ev tozu akarlarının vücut parçacıkları ve dışkıları ile ortama saldıkları proteinler insanlarda en fazla alerji yapan maddelerdir. Akarlar sıcak ve nemli ortamı severler. Bu yüzden evler, özellikle yatak odaları aynı zamanda bol deri döküntüsü yani besin içerdiği için akarların an fazla barındığı alanlardır. Ev tozu akarları alerjik astım bronşite yol açabildiği gibi alerjik nezleye de neden olabilmekte; çoğu zaman solunum sistemi bir bütün olarak tutulur alerjik astım ve alerjik nezle bir arada görülür.
Ev tozu alerjisinden korunmanın birincil kuralı: Temiz ev
Ev tozlarının içinde bulunan ve alerjiye neden olan ev tozu böceğine akar/mite(mayt) denir. Akarlar, gözle görünmeyen 3 mikron büyüklüğünde olan canlılardır. Akarlar, solunum alerjilerinde polenlerden sonra ikinci sırada yer alan alerji etkenleridir. Ev tozu alerjisine neden olan temel madde akarın dışkısıdır.
Akarlar en çok nelerde bulunur?
Yünlü eşyalar
Pamuklu eşyalar
Halı
Yatak
Yastık
Koltuk
Yatak örtüleri, nevresimleri, çarşafları
Tüylü giysiler
Tüylü (pelüş) oyuncaklar
Ev tozu alerjisinden korunmak için öneriler
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır. Bu canlıların dışkıları ve vücut parçaları ortamda bulunup havaya karıştığında alerjiye neden olur. Ev tozu alerjilerini uzak tutmak için temiz ve düzenli bir ev ortamı gerekir. Evde alınacak basit önlemler ve değişiklikler ile ev tozu alerjilerinden korunmak mümkün olabilir. İşte ev tozu alerjisine karşı evde alınabilecek önlemler:
Ev içinde özellikle yatak odalarında, zemin halı kaplama olmamalı.
Yatak, yastık ve yorganlar, yün veya kuş tüyü olmamalı, elyaf olanlar tercih edilmeli.
Nevresim takımları, çarşaflar ve yatak örtüleri 4-5 günde bir değiştirilmeli ve 60°C’nin üzerinde yıkanmalı.
Perdeler kolay yıkanabilir kumaştan olmalı.
Yatak odasında toz kaynağı olabilecek kitaplık bulundurulmamalı.
Odalar sık sık havalandırılmalı.
Evin içi, özel filtresi olan süpürgeler ile haftada en az bir kez temizlenmeli.
Eşyaların, çamaşırların ve halıların temizliğinde akarları öldürücü madde içeren özel deterjan ve spreyler kullanılmalı.
EVDE HAZIRLAYABİLECEĞİNİZ AKAR SPREY REÇETESİ:
500 ML BETAZ İSPİRTO (METİL ALKOL %96) İÇİLMEZ****
500 ML İÇME SUYU VEYA KAYNAMIŞ SU VEYA SAF SU
3-5 DAMLA UÇUCU YAĞ(TEREBENTİN,LİMON YAĞI,NANE YAĞI VEYA KEKİK YAĞI GİBİ)
5-10 DAMLA SEVDİĞİNİZ PARFÜM
BİR LİTRELİK ŞİŞEYE SUYU KOYUP ÜZERİNE ALKOLÜ İLAVE EDİN ÜZERİNE UÇUCU YAĞI VE PARFÜMÜ EKLEYİN KAPATIP KARIŞTIRIN.HAZIRLANAN KARIŞIMDAN BOŞALMIŞ BİR SPREY ŞİŞESİNE ALARAK SABAHLARI YASTIK VE YORGANIN YÜZÜNÜZE GELEN İÇ VE DIŞ KISMINA 10-15 CM DEN SPREYLEYİN AKŞAMA YATAĞINIZDA AKAR ZARARLISI EN AZA İNECEKTİR.
YASTIK KILIFLARINI 3-4 GÜNDE BİR DEĞİŞTİRİNİZ.